levak
» Поддръжка:
LTSupport е специализирана в компютърна поддръжка на малки и средни фирми. Към нас можете да се обърнете за решаване на проблеми свързани с хардуер или софтуер, помощ при работата с Вашия компютър, инсталиране и настройка на различни софтуерни продукти. Ние можем да ви помогнем и при разработката, поддръжката и оптимизацията на фирмената интернет страница и поща.

» Защо нас:
Ако постоянно се сблъсквате с едни и същи компютърни проблеми, може би е време да ни се обадите. Ние разбираме, че компютрите и мрежите трябва да работят през цялото време, а не само през част от времето. Нашите усилия са насочени да направим работата Ви с компютъра продуктивна и приятна.

» Комуникационни решения:
LTSupport.org разполага със сертифицирани специалисти (CCNA, CCDА и др.) в областта на Network Management, Virtual Private Networking / Security и IP Telephony. Екипът ни осигурява специализирани услуги върху традиционните продукти и платформи на Cisco, 3Com, Trend и други доказани производители. В областта на комуникационните решения екипът ни осигурява високотехнологични, надеждни решения, съобразени с бизнес процесите, мащабите и спецификата на клиенти от областта на финансите, корпоративния сектор, телекомуникациите, средния и малък бизнес, включващи:
• Проучване и анализ на потребностите на клиента, проектиране, планиране и изграждане на комуникационни системи с различен обхват;
• Доставка на активно мрежово оборудване, разработване, инсталиране;
• Конфигуриране и системно интегриране на комуникационни и информационни системи;
• Поддръжка на стандартни и критични бизнес приложения;
• Обучения и консултантски услуги, свързани с оптимизиране на комуникационната инфраструктура и мрежови услуги на клиента.

» Решения за обработка и съхранение на данни:
ИТ екипът разполага с висококвалифицирани специалисти в областта на Microsoft (MCP, MCSA, MCSE) и Unix базирани системи, както и с дългогодишен опит в обслужване на големи корпоративни клиенти. В тази област предлагаме следните решения:
• Проектиране, планиране, имплементация и поддръжка на малки и средни системи за директорийни услуги (Microsoft Active Directory) и необходимите, свързани с тях услуги;
• Конфигуриране, доставка, инсталация и поддръжка на компютърно оборудване, настолни и преносими компютри;
• Проектиране и изграждане на решения за управление на бази данни;
• Анализ и дефиниране на изискванията, проектиране и разработка на цялостни решения за съхранение, обмен и защита на информацията за нуждите на големи организации и корпоративни клиенти;

В зависимост от изискванията на клиента нашите специалисти могат да предложат редица опционални услуги с добавена стойност като предварителен информационен и ресурсен одит, проучване на нуждите и бюджетна оценка, TCO (Total Cost of Ownership) измерване и много други.

» Комплексни решения:
ИТ екипът заедно с други компании от групата има възможност да доставя комплексни услуги за своите клиенти, като хостинг на машини, съоръжения и цели системи, осигурени с необходимото резервиране на комуникационни връзки, хардуер, захранване от непрекъсваеми източници в комбинация с независимо захранване от генератор. Помещенията са подходящо осигурени с уредби за климатизация за осигуряване на подходящи условия за работа на оборудването и непрекъсната 24х7 физическа охрана. Помещенията са оборудвани и със системи за контрол на достъпа, видеонаблюдение, сигналноохраняване и пожароизвестяване на високо технологично ниво.

» В случай на повикване, колко бързо пристига специалист на LTSupport.org?
В случай на повикване, колко бързо пристига специалист на LTSupport.org? LTSupport.org прави всичко възможно да обслужва клиентите си с максимално качество и бързина. В общия случай специалистите по техническа поддръжка пристигат в рамките на един до два часа след повикването, а често този срок е значително по-кратък. Клиентите на абонаментна техническа поддръжка получават значително по-висок приоритет на своите повиквания, а абонатите ни, които изискват максимална бързина на реакцията от страна на LTSupport.org, могат да се възползват от нашето спешно реагиране, което гарантира наличието на специалист на място до броени минути.

» Кога и как се заплаща техническата поддръжка?
Кога и как се заплаща техническата поддръжка? Потребителите на инцидентна техническа поддръжка заплащат стойността на използваните услуги при всяко посещение на специалист на LTSupport.org. Редовните клиенти имат възможност да извършват плащанията си и чрез банков превод.

Клиентите на абонаментна техническа поддръжка заплащат своята месечна такса в рамките на 10 работни дни от получаването на фактура от LTSupport.org. Възможните начини за плащане са в брой, чрез банков превод или чрез системата за електронни разплащания ePay.bg.