levak
» Поддръжка:
LTSupport е специализирана в компютърна поддръжка на малки и средни фирми. Към нас можете да се обърнете за решаване на проблеми свързани с хардуер или софтуер, помощ при работата с Вашия компютър, инсталиране и настройка на различни софтуерни продукти. Ние можем да ви помогнем и при разработката, поддръжката и оптимизацията на фирмената интернет страница и поща.

» Защо нас:
Ако постоянно се сблъсквате с едни и същи компютърни проблеми, може би е време да ни се обадите. Ние разбираме, че компютрите и мрежите трябва да работят през цялото време, а не само през част от времето. Нашите усилия са насочени да направим работата Ви с компютъра продуктивна и приятна.

» Въпрос: Какво е необходимо за да присъствам в Интернет
» Отговор: Много маркетинг мениджъри и управители на различни компании са се сблъсквали с проблеми от неправилно управлявани уеб проекти. Това е така, защото процесът на разработка на Интернет софтуер или уеб сайт включва няколко важни стъпки, които ако бъдат спазени могат да гарантират сравнително бързо и ефективно реализаиране на проекта.

Преди всичко на първо място е най-важно да се спрете на уеб агенция, която може да гарантира успешната реализация на вашия проект. Определящ критерий може да бъде портфолиото или например референции от други клиенти. Важно е също компанията да има опит и изградена система за управление на проектите си.

В същото време вие трябва да сте наясно с приблизителния бюджет, който е предвиден за уеб проекта, и да го обсъдите с избраната или избраните уеб компании. Това е от съществено значение за да може да ви се предложи оптимално решение.

След подписване на договор следва да очаквате проектно задание. В него подробно би следвало да бъде описана функционалността на уеб сайта. Промените след това не са невъзможни, но не са желателни, защото понякога могат да костват започването на проекта отначало!

В този момент дизайнерите започват креативната работа по проекта. Те трябва да са запознати със вашите изисквания и корпоративна визия (брандинг) за да могат да създадат уникален и функционален макет. Този макет е възможно да бъде само изображение без навигация, защото целта му е да бъде одобрен от вас като дизайн. Одобрението е сигнал за започване на следващия етап на разработване.

Етапа на разработване включва – създаване на макети на всички страници и паралелно изграждане на софтуера. Сложността зависи от специфичните изисквания които сте представили в началото – дали съдържанието на сайта може да се актуализира например.

Следва етап на тестване и настройки от екипа по качество. На този етап проектът ви се предоставя за последни тестове и коментари.

Някъде в целия този процес е важно да регистрирате домейн – адресът на който всеки може да види вашето уеб приложение. Ако нямате опит как става това се обърнете към компанията която ви обслужва. След това изберете хостинг компания – мястото където вашият сайт ще се съхранява.

Дори най-фантастичния уеб сайт обаче ще си остане неизветен ако не се обърнете към специалистите по он-лайн маркетинга. Дефинирайте своя таргет, ключовите фрази по които ще ви откриват в търсачките, изгответе план и .... започнете да продавате ;)


» В случай на повикване, колко бързо пристига специалист на LTSupport.org?
В случай на повикване, колко бързо пристига специалист на LTSupport.org? LTSupport.org прави всичко възможно да обслужва клиентите си с максимално качество и бързина. В общия случай специалистите по техническа поддръжка пристигат в рамките на един до два часа след повикването, а често този срок е значително по-кратък. Клиентите на абонаментна техническа поддръжка получават значително по-висок приоритет на своите повиквания, а абонатите ни, които изискват максимална бързина на реакцията от страна на LTSupport.org, могат да се възползват от нашето спешно реагиране, което гарантира наличието на специалист на място до броени минути.

» Кога и как се заплаща техническата поддръжка?
Кога и как се заплаща техническата поддръжка? Потребителите на инцидентна техническа поддръжка заплащат стойността на използваните услуги при всяко посещение на специалист на LTSupport.org. Редовните клиенти имат възможност да извършват плащанията си и чрез банков превод.

Клиентите на абонаментна техническа поддръжка заплащат своята месечна такса в рамките на 10 работни дни от получаването на фактура от LTSupport.org. Възможните начини за плащане са в брой, чрез банков превод или чрез системата за електронни разплащания ePay.bg.